Най-малко 11 палестинци са били убити по време на няколкодневна акция

...
Най-малко 11 палестинци са били убити по време на няколкодневна акция
Коментари Харесай

Единайсет убити при неколкодневна израелска акция на Западния бряг

Най-малко 11 палестинци са били убити по време на няколкодневна акция на израелски бойци в бежанския лагер  Дженин в окупирания Западен бряг, оповестиха в четвъртък палестинските здравни управляващи на фона на известия за пукотевица, стотици арести и стеснен достъп до болничното заведение, предава " Ройтерс ".

Млад мъж умря от раните си в четвъртък сутринта вследствие на израелската интервенция в северния град на Западния бряг, която стартира по-рано през седмицата, заяви палестинското министерство на опазването на здравето. Двама други палестинци са били убити през нощта, се прибавя.

Израелските сили са претърсили стотици комплекси и са разпитали стотици обвинени от началото на интервенцията на 12 декември, се споделя в изказване на военните. В него се споделя, че армията е  демонтирали шест лаборатории за експлозиви , подземни тунелни шахти и взривни устройства.

От началото на нападението сутринта на 12 декември израелските сили са арестували стотици жители , като болшинството от тях по-късно са освободени, заяви палестинска затворническа група.

Израел не разрешава на коли за спешна помощ да влизат в лагера , с цел да транспортират пациенти, сподели Махмуд Ал-Саади, шеф на Палестинския червен полумесец в Дженин, пред Ройтерс.

" Имаме шест коли за спешна помощ, само че не можем даже да стигнем до пациентите, които би трябвало да бъдат превозени до болничното заведение, някои от които се нуждаят от диализа ", сподели Ал-Саади.

" Армията не ни разреши да влезем ", макар опитите да се координираме с Червения кръст и организацията на Организация на обединените нации за палестинска помощ, сподели той, добавяйки, че бойци също са били ситуирани пред държавната болница в Дженин.

Четирима израелски бойци са били леко ранени от следени детонации и другарски огън, се споделя в изказването на военните. Войници окупираха джамия, където се чуват спорадични изстрели в далечината, демонстрира видео, публикувано в обществените медии. 

Запитани за смъртните случаи на палестинци и известията за бойци, спиращи коли за спешна помощ, достигащи до болните, военните потвърдиха " продължаваща антитерористична активност " в града и споделиха, че повече детайлности ще бъдат предоставени след края на активността.
 Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен
Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически причини за законността на селищата

Преди последната интервенция палестинското министерство на опазването на здравето заяви, че 275 палестинци са били убити на Западния бряг след нападението на 7 октомври от ислямисткото придвижване " Хамас ", което умъртви към 1200 израелци.

Увеличаващият се брой на жертвите в насилието на Западния бряг, което включва вълна от офанзиви на израелски заселници против палестински поданици, акцентира опасенията, че територията, завзета от Израел във война от 1967 година, може да излезе отвън надзор.

Палестинците желаят Западният бряг да бъде ядрото на самостоятелна страна . През последните години Израел доста разшири еврейските селища там, които множеството страни считат за противозаконни. Израел оспорва това и се базира на исторически и древен връзки със земята.
 Русия уверена, че Западът не желае палестинска страна
Русия уверена, че Западът не желае палестинска страна

Западът и Израел били срещу обединяването на Газа със Западния бряг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР